Köp!

tisdag 9 november 2010

Mer om "Skunk - De bästa texterna från skunk.nu"

”Skunk är ingenting. Skunk har inte gjort ett skit och det är Skunks poäng. Skunk är som den sämsta sortens förälder. Det fanns inga förväntningar. Ingenting har tagits om hand och ingenting har modererats. Skunk har blivit ett övergivet rum.”
Ur redaktörernas förord

Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Ida Säll har valt ut delar ur 23 Skunk-dagböcker, de litterära guldnålarna i en gigantisk höstack av text. De har letat reda på det poetiska, litterära, humoristiska, det med särart och en egen stil. De har lyft fram de bästa berättelserna.

Några av rösterna och ämnena som framträder i boken är sådana som inte hörs så ofta. Andra är mer välbekanta. Flera av de medverkande är sådana som på senare år har blivit namn på den litterära scenen. De flesta undertecknar med sina riktiga namn, några har föredragit att behålla sina pseudonymer. Alla medverkande har givit sitt medgivande och godkänt urvalet.

Skunk-communityn hade ingen speciell inriktning, men i skymundan växte en speciell stil och jargong fram i de så kallade Skunk-dagböckerna, som kan jämföras med dagens bloggar. Stilen i Skunk-dagböckerna präglas ofta av en gör-det-själv-anda, kanske för att medlemmarna var den första generationen att forma sitt språk på internet. Tack vare att medlemmarna använder pseudonym vågar de ta ut svängarna både innehållsmässigt och formmässigt, med en speciell slags medvetenhet om den halv-offentlighet Skunk är. Trots att ingen inloggning krävs för att läsa dagböckerna, de ligger öppna för hela världen, är tonen ärlig, drastisk, icke-förskönande och djupt personlig. Ingen arbetsgivare kan hitta dig på Skunk.

Vad är Skunk?
Den sociala internetmötesplatsen Skunk startades 1998 och hade sin popularitetstopp i början av 2000-talet. Skunk var ett tag den största virtuella samlingsplatsen för (företrädesvis) ungdomar i Sverige. Alla slags människor – indiepopare, fjortisar, snuskgubbar med flera – fanns bland medlemmarna. Idag är Skunk en delvis befolkad digital ruin med ett tusental aktiva medlemmar, men ofta är det bara ett femtiotal inloggade. Läs mer om Skunk här.

Om redaktörerna
Caroline Ringskog Ferrada-Noli är författare och debuterade 2009 med den rosade romanen Naturen på Atlas förlag. Hon arbetar även som kulturjournalist och recensent bland annat i Bang, Sydsvenskan och Nöjesguiden. Hon skriver på en ny roman och studerar till tv-producent på Dramatiska Institutet.

Ida Säll är författare och debuterade 2008 med, även den, rosade prosalyriska romanen Jenny Häggs mamma solar brösten i sovrummet på Modernista och har sedan dess fått noveller publicerade i tidskrifter och böcker. Hon har gått på Biskop Arnös skrivlinje och avslutade nyligen Litterär Gestaltning på Göteborgs universitet.

Båda redaktörerna har varit aktiva Skunk-medlemmar och format sin litterära stil i sina Skunk-dagböcker.

Skunk.nu fungerar inte sedan sensommaren 2010.

Omslaget görs av Bodil Gustafsson Fürst och inlagan av Gro Janarv. Boken trycks på Publit.

2 kommentarer:

  1. I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted at this web site is truly nice. paypal login my account

    SvaraRadera
  2. The lender cannot look to another assets to the obligation so your heirs will owe nothing, even if the loan balance is higher compared to the property value. mortgage calculator Scotiabank seeks to offer mortgage solutions for most of its customers, specially those with varying circumstances. canada mortgage calculator

    SvaraRadera