Köp!

onsdag 31 mars 2010

Smart, Publit.


Efter att ha arbetat med tryckeriet och distributören Publit på förlaget Podium vågar jag mig på en utvärdering.

Fördelar:
- Grundidén! In English: Print-on-demand 4 real. En bok trycks när den är beställd. Så smidigt och bekvämt.
- Låg publiceringsavgift.
- Inget ont om lagret och distributören Förlagssystem, de gör ett bra jobb till ett bra pris, men det är trist att skicka böcker fram och tillbaka med buss över hela landet och ha koll på lager och betala pallhyror. Mitt inre ylar sorgset när jag tänker på alla böcker som ligger och dammar.
- Precis som Förlagssystem är Publit hopkopplade med Bokrondellen. Bra.
- Publits gränssnitt är snyggt och lättbegripligt och känns ... som framtiden. (Förlaget laddar själva upp inlagor och omslag på sajten).
- Man får svinbra grejer och tjänster på köpet genom att klicka i rutor, såsom ISBN-kod, EAN-kod och widget shop ( = klistra in en html-sträng och sälj boken på en hemsida). En goody bag som man snart inte vill vara utan. Smart, Publit.
- Man kan lätt skapa en e-bok.
- Böckerna trycks i Sverige.
- Böckerna har okej kvalitet, ungefär så snyggt som det blir med limmad rygg och mjuk pärm.
- En stor fördel är att företaget är litet och har väldigt trevlig service. Flexibla och positiva.
- Publit gör det möjligt för mig att starta Eitrem förlag.

Nackdelar:
- Svårt att tjäna pengar för förlaget, intäkten blir liten, under 20 kronor per såld bok om man vill att boken ska kosta cirka 140 kronor på Adlibris.
- Publit tar en viss summa (ofta 69 kr) per såld bok, den summan skulle kanske kunna trappas ner om man kom upp rejält i antal tryckta böcker? Men det förstör kanske affärsidén.
- Publit har precis som alla nya företag haft en del barnsjukdomar som har åtgärdats.
- Dyrt att skicka recensionsexemplar – det kostar uppåt 90–100 kronor per bok, inklusive porto. Att skicka rec-ex brukar vara billig marknadsföring, extra viktig för små förlag. NÄR ska journalister skaffa läsplattor och acceptera e-böcker som rec-ex?

1 kommentar:

  1. Vi tackar för dom fina orden och lägger till: -Det kommer att bli ännu bättre! En av våra ambitioner med tjänsten var att göra det möjligt för entreprenörer med begränsade ekonomiska resurser att ge ut böcker. Check! /Publit

    SvaraRadera