Köp!

lördag 3 april 2010

Håll ut, inlägget avslutas i en hoppfull ton – som en Harlequinroman!


Bokbranschen går från att berika och upplysa till att underhålla och dra in pengar som vilka vinstdrivande företag som helst. Proffs-vd:ar kommer in och styr upp. Bokbranschen sys ihop med nya tekniska lösningar.


Om de förra påståendena stämmer, kan de vara ett par av anledningarna till att det inte blir mer jämställt i styrelserummen, både vd-kulturen och teknikbranschen är ju traditionellt manliga domäner.


När jag började arbeta på förlag fick jag intryck av att många kvinnor, som nästan alltid hette Eva, hade de högsta posterna. Det stämde inte, lärde jag mig snart. När jag idag tittar på Svensk Bokhandels lönelista ser jag att att de heter Maria och att det inte ser så bra ut för kvinnorna. Bara fem på topp-20 är kvinnor – det är säkert bättre än i många andra branscher men fortfarande undermåligt.


Även från andra håll kommer varningssignaler som ger tinnitus: lanseringen av Författarförbundets publiceringstjänst Dejavu, se fotot här ovan – män, män, män som arbetar med Dejavu och Lena Kjersén Edman, fil. dr litteraturvetenskap, inlånad paneldeltagare.


På Desken på hipsterstället Kåken intervjuas manliga författare av manliga journalister vid 20 av 28 tillfällen, se artikel. Carl M Sundevall svarar faktiskt bra på frågorna så det ska det nog bli ändring på. Carl, jag mejlar dig när den första boken på Eitrem förlag närmar sig utgivning. Snart, förhoppningsvis.


Rättvisa kan man inte få för mycket av. Rösta på den briljanta tjänsten Rättviseförmedlingen här så de kan fortsätta sin verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar